‘App to Order’ verbetert logistiek op operatiekamers

Samen met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen heeft Proud Nerds de App to Order (A²O) ontwikkeld. Met deze innovatie vervangt het ziekenhuis de portofoon in de operatiekamer in het bestelproces van instrumenten en materialen. Het CWZ werkt sinds oktober 2020 naar volle tevredenheid met de app. En, heel tof: diverse andere ziekenhuizen hebben ook belangstelling getoond voor de A²O.

Meer efficiency met betrouwbare techniek

De nieuwe App to Order (A²O) verhoogt de kwaliteit van de logistiek. Michiel Geurts, business consultant bij Proud Nerds vertelt: “Op een OK zijn rust, veiligheid en efficiency letterlijk van levensbelang. De uitdaging voor ons lag er dus in om de techniek 100% betrouwbaar en de A²O zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de zorg. We zijn trots op het eindresultaat en het enthousiasme waarmee de app is ontvangen.”

De App to Order geeft meer rust en overzicht in de operatiekamer

App to Order voorkomt ruis

De A²O vervangt het gebruik van de portofoon. De meeste medische hulpmiddelen staan voor een operatie klaar, maar soms zijn tijdens een operatie extra of nieuwe medische hulpmiddelen nodig. OK-assistenten bellen hun bestelling nu niet meer door naar de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA), maar voeren deze snel en eenvoudig in via de computer. Dat scheelt een hoop ruis.

Zo werkt de A²O

De software van Proud Nerds bestaat uit een webapplicatie voor de OK en een app voor de mobiele apparaten die de CSA-medewerkers bij zich dragen. De operatieassistent logt op de computer in op de webapplicatie. Daar verschijnt een catalogus met categorieën zoals katheters en implantaten. In de zoekbalk typt de operatieassistent het product dat nodig is, waarna de app suggesties van producten doet. De medewerker voegt het gewenste product toe aan het winkelmandje en klikt op verzenden.

De CSA-medewerkers krijgen via een mobiele telefoon direct een melding van de bestelling. De CSA-medewerker verzamelt de bestelling en levert het af bij de OK, waarna de operatieassistent bericht krijgt dat het klaarligt. Dit zorgt voor meer rust en duidelijkheid.

Uniek in OK-land

Het idee en het initiatief om de app te ontwikkelen, ontstonden in het CWZ. Een werkgroep van OK & CSA-collega’s heeft alle ideeën op een rij gezet. Ellen König heeft als projectleider MIT bij CWZ Proud Nerds benaderd om de app technisch vorm te geven. Hoofd van de centrale sterilisatieafdeling (CSA) van CWZ Dick Braam: “Ook in deze uitdagende coronatijden tijden kun je blijven innoveren en dat geeft veel energie. Deze innovatie past bij de CWZ-strategie om doelmatig en efficiënt te werken.”

Reacties vanuit het ziekenhuis op de A²O

“Inkomende bestellingen accepteer ik op mijn mobiel. Zo weet mijn collega ook dat ik het al heb opgepakt. Het is prettig dat ik in de app meteen kan zien waar ik de instrumenten kan vinden. Zo kan ik in no-time de bestelling klaarmaken voor de OK.”

Martijn Govers – CSA-medewerker bij het CWZ

“De chirurg kan in alle rust doorwerken terwijl ik digitaal een bestelling plaats voor aanvullend materiaal. Ik vind het heel handig dat de top 15 aan meest gebruikte instrumenten al op mijn beginscherm staat. Zo gaat bestellen nóg sneller.”

Claudia Hess – OK-assistent bij het CWZ

Belangstelling?

Ook andere ziekenhuizen kunnen de App to Order binnen een maand gebruiken. Vanuit diverse ziekenhuizen is er al veel belangstelling voor het ontwerp, de werking en het gebruik van de app. Proud Nerds en CWZ delen hun kennis en ervaring met het ontwikkelen en gebruiken van de A²O graag.

Belangstellende ziekenhuizen vinden meer informatie over de nieuwe app op app2order.nl.